Şimdi sigarayı bırakma sırası sizde

Güncelleme Tarihi: 01/07/2018

Sigarayı bırakmak için “Sağlık Bakanlığının” online sitesinden ya da Alo 171'i arayarak destek  alabilirsiniz: https://alo171.saglik.gov.tr/?/birakmakistiyorum#birakmakistiyorum

Sigara Kullanımına Dair Temel Gerçekler

• Tütün tüketimi, dünyadaki önlenebilir ölüm nedenleri arasındadır.

• Tütünün çeşitli şekilleri ve kullanım metotlar bulunmaktadır. Bunlar; sarılmış tütün (sigara, puro gibi), bir düzenek vasıtası ile içilen tütün (pipo ve nargile gibi) ve oral yolla alınan tütün ürünleri (ağızda çiğnenen ya da buruna çekilen enfiye gibi).

• Günümüzde dünyada 1,3 milyar kişi sigara içmektedir ve içenlerin %80’i gelişmekte olan ülkelerdedir.

• Dünyada 5,4 milyon insan yani her 6 saniyede bir kişi tütün tüketiminden kaynaklı nedenlerle hayatını kaybetmektedir. Tüketim böyle devam ederse 2020 yılında bu sayı 8 milyon kişi olacaktır.

• Tütün mamulleri nikotin içermektedir ve bu madde beyinde her geçen gün artan nikotin isteğine yol açan yüksek seviyede bağımlılık yapmaktadır.

• Ülkemizde sigaranın sebep olduğu ölümlerin sayısı trafik, terör, iş kazasına bağlı diğer ölümlerin toplamından 5 kat daha fazladır.

• Tütün salgını 20. Yüzyılda dünyada 100 milyon kişiyi öldürdü. 21. yüzyılda ise 1 milyar kişiyi öldürebilir.

• Sigara içmeyenlerde tütün dumanına maruz kalmak, akciğer kanserini %32 oranında artırmaktadır.

BIRAKMAK İÇİN ASLA GEÇ DEĞİLDİR!

Sigara bağımlılık yapıcı bir madde olması ve serbest satılabilmesi nedeniyle günümüzde insan sağlığını tehdit eden en önemli faktörlerden biridir. Sigara içinde en tehlikelileri arsenik (fare zehiri), benzin, kadmiyum (akü metali), hidrojen siyanid (gaz odaları zehiri), toluen (tiner), amonyak ve propilen glikol olmak üzere 4000’in üzerinde kanserojen ve toksik madde bulunmaktadır. Sonuç olarak ciğerlerimizde katran (asfalt) oluşmaktadır.