Akut Apandisit ..
12 Aralık 2023

AKUT APANDİSİT HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER 
Akut Apandisit her yaş gurubunda görülebilen, acil karın hastalıklarının yarısından fazlasının nedenini oluşturan bir hastalıktır. Toplumda her 100 kişiden 8’inin hayatları boyunca akut apandisit olma olasılığı mevcuttur. En sıklıkla, erişkinde 20-30 yaş grubunda görülmektedir. Her iki cinsiyette de eşit olarak görülür. 60 yaşından büyüklerde görülme oranı % 5-10’dur. Çocuklarda en sık görülen yaş grubu 6-10 yaşlardır. 2 yaşından küçüklerde görülme oranı ise % 2 kadardır.

Apandis, kalın bağırsağın başlangıç kısmında yer alan 6-9 cm uzunluğunda 1-2 cm kalınlığında, bir ucu kapalı, bir ucu kalın bağırsağa açılan parmak şeklinde bir uzantıdır. Bağışıklık sistemi ile alakalı olduğu düşünülmektedir ancak alınması, bilinen bir sağlık sorununa yol açmaz.

Apandisit genellikle Apandis lümeninin tıkanması, şişmesi ve iltihaplanması nedeni ile oluşur. Tıkanma sıklıkla dışkı maddelerinin birikmesinden kaynaklanır. Bundan başka kurt, parazitler, meyve çekirdekleri, tümörler tıkanıklığa neden olabilirler.

Akut Apandisit Belirtileri:

-İştah kaybı

-Mide bulantısı

-Karın Ağrısı

-Gazla birlikte görülen kabızlık veya ishal

-Ateş

-Makat bölgesinde ağrı, ağrılı idrara çıkma.

Karın ağrısı en önemli belirtidir. Genellikle mide bölgesinde ve karın orta kısmında başlar. Bu bölgedeki ağrı genellikle 4-6 saat sürer, bu sürenin sonunda karın ağrısı sanki yer değiştirip,  karın sağ alt kısmına yerleşir. Karın ağrısına şart olmamakla beraber iştahsızlık, bulantı ve kusma eşlik edebilir. Apandisit günler haftalar süren bir sorun değildir. 24 - 48 saat içinde sonlanır. Bu sonlanma ya tanı konulup apandisin ameliyatla çıkarılması ya da apandisin patlaması olarak bilinen delinme ve iltihabi sıvıların karın içine yayılması ve ciddi bir sağlık sorunu yaratıp,  ölüm riski taşımasıyla sonlanır. Bu tür şikayetleri olan hastaların bir an önce en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir.

Akut Apandisit Tanısı:

Akut apandisit, hastanın hikayesi, fizik muayenesi, kan ve görüntülenme tetkikleri (ultrasonografi, şüpheli hallerde bilgisayarlı tomografi)  ile kolayca teşhis edilebilir. Karın ağrısı yapan diğer hastalıklardan ayırt etmek önemlidir. Burada en önemli yöntem fizik muayenedir. Burada yapılabilecek en önemli hata hastaların bilinçsizce ağrı kesici kullanmalarıdır. Teşhisin gecikmesine dolayısı ile apandisin patlamasına neden olabilirler.

Akut Apandisit Tedavisi:

Günümüzde antibiyotik ve damardan sıvı vererek yakından izleme ile uygulanan tedavi yaklaşımları gündemde olmasına rağmen tedavisi ameliyatla apandisi çıkarmaktır. Apendektomi denen bu ameliyat açık veya laparaskopik ( kapalı) yöntemlerle yapılmaktadır. Laparaskopik apendektomi ameliyatı kesi yerlerinin küçük olması, ameliyat sonrası ağrının daha az olması, daha çabuk iyileşme gibi nedenlerle daha popüler olmasına rağmen açık apendektomi de çok sık yapılmaktadır. Gerek hastanın hastaneye geç başvurması, gerekse teşhisin gecikmesi nedenleri ile apandisin patlaması ve ya diğer organlarla kapatılarak blastron dediğimiz durumun gelişmesi, karın içi apselerin ve septik tablonun oluşması tedaviyi zorlaştırmakta, hastanede kalış süresini uzatmakta ve hasta hayatını tehlikeye atabilmektedir.

https://izmirism.saglik.gov.tr/TR-196939/akut-apandisit.html
akut apandisit